Ooievaars zijn weer geringd

De buurtbewoners uit de Grobbestede laten dit jaar toch voor de 13e keer de jonge ooievaars ringen. Het nest staat in het weiland op de grond van de familie Herman Wezendonk.

Gezien de versoepeling met de coronaregels hebben ze dit besluit kunnen nemen. Ze hebben niet gekozen voor een grote toeloop van toeschouwers. Normaal wordt samen na het ringen van de jonge ooievaars traditiegetrouw beschuit met muisjes gegeten. Dit jaar is het enkel bij ringen gebleven.

De ooievaars toeven al ruim 20 jaar in deze buurtschap. Vele jaren zijn zij geteisterd door natte en hele koude zomers. Tijdens zware regenbuien met onweer verdronken vaak de jongen in het nest. 

Holmer Vonk van de vogelwacht Nederland uit Doesburg bracht zijn 1e bezoek in 2007 om 2 jonge ooievaars te kunnen ringen. Nu, 3 juni 2020, word dit zijn 28e jonge ooievaar die hij in de buurtschap in Pannerden ringt.

De hoogte die Holmer Vonk moet bedwingen is ongeveer 14 meter. Het is absoluut geen ongevaarlijke klus om even naar boven te klauteren en vervolgens ruim op borsthoogte boven het nest uit te kunnen komen. Daarna drie jonge vogels één voor één in een plastic tas te zetten. Om daarna de tas, die dan 5 tot 6 kilo weegt, over de rand van het nest te tillent.

Hier komt een stukje kennis en klimwerk bij kijken. Drie jonge ooievaars dit jaar. De natuur zal de vervolgens uitmaken of deze jongen dieren zijn opgewassen tegen de zomerse excessen en gevaren die moeder natuur mogelijk in petto heeft.

Het buurtschap kijk nu al reikhalzend naar de maand augustus uit. Dan nadert de tijd dat ze gezamenlijk uitvliegen naar warme oorden om daar hun prille leven voort te zetten.

Opvallend zegt Holmer Vonk alle jongen ooievaars die ik hier in Pannerden hebt geringd zijn nog nooit teruggemeld, met het ring lezen, mogelijk blijven er veel weg.

Ring 2 026 copy

Ring 2 030 copy

Ring 2 037 copy

Ring 2 048 copy

Ring 2 058 copy

Ring 2 068 copy

Foto’s tekst Frans Willemsen.

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.