Geschiedenis Martinuskerk deel 4

De Kerk in 1742

De kerk is sterk verwaarloosd, van de kerk staat alleen nog het gotische koor. Het schip is ingestort en op die plaats heeft men een school gebouwd. Tegen de toren aan zien we nog ruïnebrokken van het verdwenen kerkschip.

pentekening door Jan de Beyer 1742

Originele pentekening is in het bezit van Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie Den Haag.

Schuilkerk

Rond 1771 was er sprake van zogeheten schuilkerken, oftewel geheime Katholieke kerken in boerenschuren, kelders van een groot gebouw (kasteel e.d.).

Ook in Pannerden, waar de stamvader van de schrijver dezes woonde, bestond zo'n Roomsche schuilkerk waar 'Stoute Paapsigheden' plaatsvonden. Naar de exacte locatie van deze voormalige schuilkerk werd lang gegist. Uit de Archieven van Huis Bergh bleek waar de kerk ongeveer gestaan moest hebben (Rijnsche Pol).

Op een oude landkaart (L. Schenk: 1771 naar de situatie in 1753) de exacte locatie, zodat we nu echt weten waar onze voorouders te kerke gingen in Pannerden in die dagen.

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.