Ooievaarsnest Grobbestede

Ooievaarsnest in de Grobbestede te Pannerden

De “Grobbestede” spant de kroon op het Gelders Eiland wat de bewoning van "terugkerende" ooievaars betreft. Rond 1970 was de ooievaar zo goed als verdwenen in Nederland en kreeg dit de benodigde aandacht van de Vogelbescherming.

Bij de familie Wezendonk werd in 1998 voor het eerst een ooievaarspaar gesignaleerd en nestelde zich dit jonge paar op een wat krakkemikkig karrenwiel.
In het jaar 2007 werden voor het eerst jonge ooievaars geringd door vogelkenner, Holmer Vonk uit Doesburg.

Holmer is al diverse jaren in Pannerden geweest om jonge ooievaars te ringen. Ook dit jaar weer zitten er drie jongen op het nest. Of door de Coronavirus het ringen dit jaar plaats gaat vinden is nog maar de vraag, maar als de jonge ooievaars toch geringd worden is het in ieder geval niet toegestaan om bij het ringen aanwezig te zijn.


Op het Gelders Eiland zijn vanaf het jaartal 2005 in totaal 7 ooievaarsnesten bewoond, waarvan er een op geheel natuurlijke wijze is gemaakt door de ooievaars zelf in een boom op de Pannerdense Waard. Daar zijn in het jaar 2019 2 jonge ooievaars opgegroeid.

Foto en tekst: Frans Willemsen.

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.