Dorpsraad: Project Zwerfvuil - Ria en Martine

Ria en Martine met grijpstok en vuilniszak

De Dorpsraad is de problematiek rondom zwerfvuil onder de aandacht aan het brengen. Dat is een eerste stap, maar daarmee heb je de omgeving nog niet Zwerfvuil vrij. Gelukkig staan zij er niet alleen voor want meer en meer bewoners van Pannerden zetten zich daadwerkelijk in voor het bestrijden van Zwerfvuil. Zo ook Ria en Martine.


Ria en Martine hebben feitelijk een nieuwe hobby. Een hobby die ontstaan is tijdens een van de landelijke Opschoondagen. Martine geeft aan; “Het lijkt wel een virus. Irriteren met een chagrijnige snuit, of daadwerkelijk iets gaan doen!. Het is gewoon jammer om te zien dat onze mooie omgeving, waar je zo intens van kan genieten, verstoord wordt door de aanwezigheid van zwerfvuil”.


En zo zijn ze dus, gewapend met grijpstok en vuilniszak, met regelmaat te zien in onze omgeving.


Wat zij belangrijk vinden is het krijgen van ondersteuning. Hiermee doelende op het contact met de gemeente. Men is op de hoogte dat wij dit doen en daarmee voorkom je dat men een verkeerd beeld krijgt als wij een vuilniszak plaatsen bij een publieke prullenbak. Maar ook het ophalen van deze “opbrengst” na telefonisch contact is belangrijk.


Leuke bijkomstigheden van hun acties zijn de complimenten die zij krijgen van voorbijgangers en de gesprekken die daarbij vaak ontstaan. In een enkel geval kunnen wij dan ook iemand overtuigen dat hij of zij dit ook kan doen. Men heeft gewoon een kleine zetje in de rug nodig.


Ook kinderen nemen dit positieve gedrag over. Door voorlichting te geven over de impact van plastic op bijvoorbeeld dieren, worden kinderen bewuster over de nadelen van zwerfvuil.


Ria en Martine zien het plan voor Straat of Buurtadoptie wel zitten. Eenieder heeft zijn eigen kernwaardes, en niet iedereen ziet dit als een gevaar of vinden het niet echt slecht. Maar door het adopteren van eigen buurt of straat krijgen mensen ook meer gevoel van verantwoordelijkheid en heeft het bovendien een sociale factor.


Binnenkort meer informatie over project Zwerfvuil: Adopteer een buurt of straat!

Facebookpagina #1 per dag.

Ria en Martine met grijpstok en vuilniszak

 

Contactgegevens Dorpsraad

dorpsraad pannerden

Voor algemene vragen kunt u altijd terecht bij het Secretariaat middels email: dorpsraad@pannerden.info

IBAN:  NL27RABO 0304 6716 22

Kamer van Koophandel:  63738449

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.