Waarom 's nachts een sirene?
De laatste weken zijn de hulpdiensten o.a de brandweer erg actief geweest. Vaak krijgen brandweerlieden de vraag waarom er 's avonds en 's nachts met 'toeters en bellen' moet worden uitgerukt. Op de website van de brandweer Zevenaar - Rijnwaarden staat duidelijk beschreven waarom! Hieronder vind u meer informatie over dit onderwerp.

Groeten van Hugo. (Vrijwilliger bij de Brandweer)

 

Beschrijving:brandweer_logo

Af en toe krijgt de gemeentelijke brandweer de vraag of het nu wel nodig is om midden in de nacht met zwaailicht en sirene te rijden. Veel mensen worden dan bruut in hun slaap gestoord. In dit bericht zullen wij u uitleggen waarom het noodzakelijk is om ook 's nachts met zwaailicht en sirene te rijden.

Het gebruik van optische en geluidssignalen is gebaseerd op artikel 29 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Dit artikel bepaalt dat bestuurders van motorvoertuigen ten dienste van politie en brandweer, ziekenauto's en motorvoertuigen van andere door de minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen hulpverleningsdiensten blauw zwaai- of knipperlicht en een twee- of drietonige hoorn voeren om kenbaar te maken dat zij een dringende taak vervullen. De regionale alarmcentrale in Arnhem (hier komen alle 112-meldingen binnen) geeft een classificatie aan de melding. De classificatie wordt vermeld als "Prio 1, Prio 2 of Prio 3" en wordt meegegeven aan de uitrukkende (brandweer)voertuigen.

Krijgt een voertuig een zogenaamde "Prio 1" code mee, dan betekent dit dat het betreffende voertuig met zwaailicht en sirene moet uitrukken. Het rijk heeft voor het rijden met voorrangsvoertuigen wettelijke regels opgesteld, die door de rechter worden gehanteerd bij eventuele ongevallen. Deze wettelijke regels geven aan dat (brandweer)voertuigen bij een "Prio 1" te allen tijden (dus ook 's nachts) met zwaailicht en sirene moeten uitrukken. Want ook 's nachts bevinden zich weggebruikers (voetgangers, fietsers en automobilisten) op de weg, die gewaarschuwd moeten worden voor naderende voorrangsvoertuigen van de hulpdiensten.pannerden_07-5831_bl-xr-10

Mocht u bruut worden gewekt door de brandweer, dan willen we vooraf onze excuses aanbieden. Echter u weet nu dat het bittere noodzaak is omdat er mensen in nood zijn die wij snel moeten helpen.

http://www.zevenaar.nl/index.php?mediumid=4&pagid=1305

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.