Bieb: Meld je aan voor Eindeloos Musiceren!

Eindeloos musiceren is bedoeld voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, mensen met Parkinson en dementie. Maar ook eenzame en licht gedesoriënteerde ouderen hebben baat bij muziek. De muziek kan thuis, in zorginstellingen of door medewerkers van de thuiszorg gebruikt worden. Door Eindeloos Musiceren in te zetten, krijgt de mantelzorger meer rust en ondersteuning.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek de kwaliteit van leven en de interactie met de omgeving kan verbeteren. Het blijkt dat muziek ook letterlijk iets doet in de hersenen. Het activeert de hersenen en kan zelfs nieuwe verbindingen maken. Daarnaast kan muziek invloed hebben op de pijnbeleving, energie beïnvloeden en bijdrage leveren aan een betere motoriek.

Een vrijwilliger van Eindeloos Musiceren komt bij de cliënt langs om samen te bepalen welke muziek een belangrijke rol in het leven heeft gespeeld en maakt een afspeellijst. Het effect van muziek is het grootst als de muziek van betekenis is geweest in het leven en emoties en herinneringen oproept. Via Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers is het mogelijk om de muziek kant en klaar aan te bieden op een IPod, inclusief koptelefoon en speaker.

De Leo Harmonie verzorgt optredens in diverse zorginstellingen in de gemeente Zevenaar. Door herkenbare muziekstukken te spelen, zal het geheugen geprikkeld worden. Door de juiste muziek op de juiste momenten in te zetten, verloopt de verzorging vaak makkelijker. Daarnaast worden mensen vaak rustiger en vertonen ze minder probleemgedrag.

Als vrijwilliger van Eindeloos Musiceren krijg je twee gratis trainingen, zodat je individuele afspeellijsten kunt samenstellen. Aan het eind van de training krijg je een certificaat.

Eindeloos Musiceren biedt ook de Aubade en het Herinneringskoor aan. Bij de Aubade verzorgt een muziekdocent samen met leerlingen een intiem concert in zorginstellingen. Daarnaast ondersteunt het team van Eindeloos Musiceren zorginstellingen en gemeenten bij het opzetten van een Herinneringskoor. Een Herinneringskoor bestaat uit mensen met dementie of een andere chronische ziekte, mantelzorgers, familie, vrijwilligers. Samen zingen verbindt!

Via de website van Kunstwerk! Het Musiater en Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers kun je je aanmelden voor het project Eindeloos Musiceren. Wil je je niet digitaal aanmelden? Bij iedere vestiging van de bibliotheek liggen inschrijfformulieren voor je klaar.

Wil je vrijwilliger worden of meer informatie? Neem dan contact op met Kunstwerk! via info@liemerskunstwerk.nl

Eindeloos Musiceren is een initiatief van: Kunstwerk ! Culturele Voorzieningen in de Liemers, AlzheimerMuziekGeluk, Ignar Rip Liemerije deskundige zorg voor ouderen en Leo Harmonie, Lobith.

Wil je ook partner worden? Laat het Kunstwerk! dan weten via Info@liemerskunstwerk.nl

afbeelding van pianospelen

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.